Veel gestelde vragen

Waarom is het moeilijk om te stoppen met roken?
Roken is een verslaving die niet erg belemmerend is in het dagelijks leven. Je kan gewoon werken en andere dingen doen. Met een verslaving aan alcohol of harddrugs is dat veel moeilijker. Toch is nicotine zeer verslavend. Daar kan je last van hebben en dat zijn de ergste dagen om te stoppen met roken. Roken is een van de moeilijkste verslavingen om mee te stoppen. Daarom is het belangrijk om goede begeleiding te krijgen als je wilt stoppen met roken.
Waarom zou ik stoppen met roken?
De voordelen van stoppen met roken zijn:

een langer en gezonder leven
 • je houdt geld over
 • beter seksleven
 • betere conditie
 • mooiere huid
 • mooiere tanden
 • frisse adem en geur
 • verhoogde vruchtbaarheid
 • beter humeur
 • betere smaak
 • goed voorbeeld voor kinderen en je omgeving
 • beter voor huisdieren
 • het is noodzaak vanwege een ziekte of operatie
Wat zijn de risico’s van roken?
Roken brengt heel veel risico’s met zich mee. Roken is levensbedreigend omdat je veel meer kans hebt op ziektes als hartaandoeningen en kanker (aan longen, maag, alvleesklier, nier, dikke darm, rectum, blaas, slokdarm, mond, keel of strottenhoofd). Rokers hebben ook grotere kans op acute myeloïde leukemie (bloedkanker) en longontsteking. 1 op de 2 rokers sterft door de gevolgen van roken.

Ook kan je na een COVID-infectie veel ernstiger ziek worden als je rookt. Bij zwangere vrouwen is de kans op een miskraam of een laag geboortegewicht groot. Roken is ook in verband gebracht met een grotere kans op wiegendood.  De lijst met ziektes door roken is nog veel langer. Kijk voor meer info ook eens op https://www.rokeninfo.nl en https://www.trimbos.nl/kennis/cijfers/cijfers-roken voor alle cijfers. 
Is het slim om ‘cold turkey’ te stoppen met roken?
Ja, stoppen is beter dan afbouwen! Met afbouwen blijft de nicotine namelijk jouw brein aanspreken en blijft de verslaving in stand. Daarom werkt het niet. Om die afhankelijkheid te doorbreken moet je brein op een nieuwe manier gaan werken en daarom kan je samen met anderen stoppen, met hulp van specialisten, en met gebruik van nicotinevervangende middelen zoals pleisters en / of zuigtabletten. Zo kan het roken voorgoed uit je systeem worden gehaald. Dat duurt alles bij elkaar gemiddeld 3 maanden. 
Hoe weet ik dat ik niet meer verslaafd ben aan nicotine?
Hoe langer je niet rookt, hoe minder je behoefte wordt om te roken. Toch blijven er vaak momenten waarbij de roker in jou naar boven komt. Daarom leren we je vaardigheden om je voor te bereiden op dit soort momenten. 
Kom ik aan als ik stop met roken?
Nicotine remt je eetlust. Daarom vrezen mensen dat ze aankomen als ze stoppen met roken. Toch staat niet vast dat je gewicht toeneemt: de meeste rokers komen gemiddeld 2 kg aan nadat ze gestopt zijn. Je eetlust kan toenemen, maar je proeft je eten ook beter. Na een tijdje past je stofwisseling zich aan en binnen een jaar zijn de meeste mensen weer terug op hun oude gewicht. 
Ik sta elke ochtend op met een sigaret. Wat kan ik daaraan doen?
De ochtendroutine is waarschijnlijk een van de moeilijke momenten van de dag. Je WeQuit behandelaar neemt alle moeilijke momenten met jou door en geeft tips hoe hier mee om te gaan. Daarmee heb je een persoonlijk plan om deze routine te doorbreken.
Ik rook als ik drink. Moet ik ook stoppen met drinken?
Het beste is om de eerste drie maanden na je stopdatum minder of geen alcohol te drinken. Alcohol haalt remmingen weg en dan kan je dus weer naar een sigaret grijpen. Houd daar rekening mee! Drink veel water, thee en andere niet-alcoholische dranken als je stopt met roken.
I am an expat and only speak English. Can I participate too?
Of course you can! We have English courses as well, so do sign up. 
Is een E-sigaret een goed alternatief om te stoppen?
Er is geen goed bewijs dat de e-sigaret (verdamping nicotinevloeistof) een effectief en veilig hulpmiddel is bij de behandeling van tabaksverslaving. Wel houdt de e-sigaret het rookgedrag in stand; we raden dit dus niet aan. Wil je meer weten over de nadelen van een e-sigaret? Kijk dan hier https://www.rokeninfo.nl/professionals/tabaksproducten/e-sigaret
Als ik stop met andere middelen zoals alcohol of cannabis, is het dan niet nog moeilijker om ook te stoppen met roken?
Onderzoek toont aan dat stoppen met roken niet nadelig is voor de behandeling van alcohol- of drugsverslavingen. Sterker nog: stoppen met roken heeft juist een positief effect! De kans om jouw alcohol- of cannabisgebruik te doorbreken neemt met 25% toe als je ook stopt met roken. Omdat je overal mee stopt, pak je de verslaving in de kern aan. 
Kan ik ook minderen met roken, in plaats van stoppen?
Af en toe roken houdt je verslaving actief. Om te stoppen met roken moet je je brein niet meer aanspreken met nicotine en rookgedrag. Om te stoppen zal je het roken dus moeten laten en de sigaret moeten doven, dus dat betekent helemaal niet meer roken (en niet minderen). 
Er wordt gerookt door mensen om me heen, wat nu?
Hoe meer mensen in jouw omgeving wél blijven roken, hoe lastiger voor jou om succesvol te stoppen. Jij wordt namelijk door hen steeds weer geconfronteerd aan de nicotine verslaving en er blijft tabak bij jou in de buurt.

Zonder rokers of tabaksproducten bij jou in de buurt kom jij niet meer in de verleiding om toch weer een sigaret mee te roken. Wanneer jij jouw omgeving motiveert om ook te stoppen met roken, zal jouw slagingskans automatisch toenemen. Omdat wij streven naar een rookvrije wereld, geven wij bij de start en tijdens het traject, ook aandacht aan jouw rokende omgeving en wat jij hieraan kan doen. Samen stoppen vergroot de kans om gestopt te blijven.
Ik ben zwanger en wil stoppen. Ben ik bij jullie aan het juiste adres of moet ik eerst naar de huisarts?
Heel goed dat je ondersteuning wilt bij het stoppen met roken. Wij helpen je hier graag bij. Je hoeft niet eerst naar de huisarts.

De voordelen van stoppen met roken bij zwangerschap zijn:
 • minder risico op een miskraam of vroeggeboorte
 • minder risico op aangeboren afwijkingen bij je baby
 • minder risico op groeiachterstand bij je baby
 • een betere conditie tijdens je zwangerschap
Het advies is om zonder gebruik van nicotinevervangende middelen te stoppen. Als je dit wel wil gebruiken, raden wij aan om dit onder strikte begeleiding van een arts te doen.

Kijk voor meer informatie op:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Hoe weet ik of de methode betrouwbaar en van goede kwaliteit is?
Ons stoppen-met-roken programma is opgenomen in het landelijke Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Hier worden alleen bewezen effectieve therapieën (ook wel ‘interventies’ genoemd) toegelaten. Wij zijn verplicht om aan kwaliteitseisen te voldoen en te werken volgens de landelijke normen voor stoppen met roken begeleiding. Verder werken we uitsluitend met ervaren hoger opgeleide behandelaars. 
Hoeveel mensen zitten er in een groep?
Een groep bestaat uit 6 tot 8 cursisten. 
Wat heb ik nodig om mee te doen?
Je kunt met in principe met elk type computer, laptop, tablet of smartphone die een camera heeft meedoen. Als je dat niet hebt is eventueel een individueel traject per telefoon ook mogelijk. Per mail krijg  je uitleg hoe alles werkt. Het is eenvoudig, het wijst zich vanzelf in de mail. Als je er niet uitkomt, dan kun je ons bellen. 
Wat wordt er tijdens de cursus zoal besproken?
Onze behandelaren begeleiden jou gedurende het hele traject. Wij werken met een bewezen effectief Stoppen met roken programma, namelijk Cognitieve Gedragstherapie. Dit houdt in dat je samen met de psycholoog jouw gedachten en gedragingen planmatig gaat aanpassen om zo je rookvrije leven te starten. De volgende onderwerpen komen aan bod;

Voordelen van stoppen op lange en korte termijn
Advies over medicijnen en nicotinevervangers
Elkaar steunen bij het stoppen
Omgaan met trek in een sigaret
Gestopt blijven in de toekomst
Persoonlijke tips en adviezen
Jouw rokende omgeving
Kan ik op ieder tijdstip deelnemen?
De groepen van WeQuit vinden plaats tussen 9:00 en 22:00, ook in de weekenden. Bespreek tijdens de intake je voorkeuren zodat we je op een door jou gewenst tijdstip kunnen inplannen.
Moet ik gestopt zijn voordat het traject begint?
Nee. Je hoeft niet te stoppen voorafgaand aan het traject. We raden je wel aan je stopdatum ergens aan het begin van het traject te plannen. Bijvoorbeeld in de week voor of na de aanvang van het traject. Zo profiteer je optimaal van het traject.
Ik wil liever individueel deelnemen, kan dat?
Een groepsbehandeling is het meest effectief. Door samen te stoppen, leer je van elkaar en stimuleer je elkaar bij het volhouden van een rookvrij leven. Mocht je desondanks toch individueel willen deelnemen, bespreek dit dan tijdens de intake.
Hoeveel sessies mag ik missen?
Je zorgverzekeraar vergoedt het stoppen met roken programma van WeQuit als je minimaal 4 sessies hebt bijgewoond. Als  je 6x aanwezig bent geweest kan je ook gebruik maken van de nazorg bij WeQuit en vergroot je jouw succeskans maximaal. Mis je meer dan 2 sessies dan kan je zorgverzekeraar besluiten het niet te vergoeden en kunnen we de kosten bij jou in rekening brengen.
Kan ik een sessie inhalen?
Een traject vindt in de regel plaats op zes keer hetzelfde tijdstip op dezelfde dag. Een gemiste sessie kan niet worden ingehaald in een andere groep. Mocht je desondanks een sessie missen, kijk dan zelf naar het thema van de week en kijk of er in de week erop ruimte is dit thema alsnog kort in de groep te bespreken.
Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben?
Als je ontevreden bent over de wijze waarop je bent ondersteund, dan gaan wij daar graag met je over in gesprek. Mocht je er niet uitkomen met je behandelaar dan kun je een klacht indienen. Meer informatie daarover vind je hier.
Ik ben na mijn traject teruggevallen, wat nu?
We adviseren je om nog eens terug te kijken naar je werkboek en na te gaan wat je tijdens de sessies hebt opgestoken. Leer van je uitglijder, waarom en wanneer je de terugval hebt gehad! Als je eerder in hetzelfde kalenderjaar het programma bij WeQuit hebt gevolgd, dan kan je gratis nog een keer deelnemen. We hanteren wel de regel dat je bij je eerste traject alle sessies hebt bijgewoond.
Wat werkt het beste bij stoppen met roken?
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes bij stoppen met roken het grootst is door begeleiding te krijgen -zoals het traject van WeQuit- samen met Nicotinevervangende Middelen of medicatie. Dat geldt voor mensen die:

 • 10 of meer sigaretten per dag roken;
 • minder dan 10 sigaretten per dag roken maar wel medicatie wensen;
 • mensen die eerder een stoppoging hebben gedaan
Ik heb mijn NVM nicotinevervangende middelen / medicatie nog niet ontvangen en mijn traject start al. Kan ik het traject beter verzetten?
Nee, bij de eerste sessie ga je de stopdatum plannen. Dus er is nog wat speling. Als je nog geen NVM hebt aangevraagd, doe dat dan snel of bel de nationale apotheek om te vragen wanneer ze de NVM bezorgen. Er is in ieder geval geen reden om je behandeling uit te stellen. 
Welke Nicotinevervangende middelen zijn er?
Ze zijn effectief en goed te doseren, zowel in het begin als je stopt met roken als wanneer je al even gestopt bent. Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen als je stopt met roken in combinatie met het traject van WeQuit.
Zijn Nicotinevervangende middelen iets voor mij?
Een combinatie van twee nicotinevervangende middelen (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten) is het meest effectief en raden wij daarom aan. Tijdens de intake bespreken we de mogelijkheid om nicotinevervangende middelen te gebruiken bij het stoppen met roken. Ook geven we je tips waarop je moet te letten bij het gebruik van nicotinevervangende middelen. In principe zijn nicotinevervangende middelen ook geschikt voor zwangere vrouwen, jongeren en mensen met een andere verslaving naast hun tabaksverslaving. Ook kun je NVM in principe blijven gebruiken bij de meeste psychische en lichamelijke aandoeningen. Als je hierover vragen hebt, raadpleeg dan altijd je psycholoog of behandelend (huis)arts.
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Het komt voor dat mensen huidirritaties krijgen na gebruik van nicotinepleisters. Daarnaast kun je overgevoeligheid voor uv-licht, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter van je nicotinevervangende middelen en raadpleeg je (huis)arts als je twijfelt of als klachten aanhouden, of als je medicatie zoals antipsychotica (bijv. olanzapine en clozapine) gebruikt.
Hoe werken nicotinepleisters?
Door te roken krijg je nicotine binnen: je bouwt een nicotinespiegel op. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. Als de hoeveelheid nicotine daalt, krijg je ontwenningsverschijnselen. Nicotinepleisters zorgen voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenningsverschijnselen ervaart. Je kunt zo je nicotinespiegel in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel last hebt van ontwenning. Zonodig kun je daarnaast ook nog een zuigtabletje (of kauwgom of spray) gebruiken. Dit zijn snelwerkende nicotinevervangers waarmee je direct 1 of 2 mg nicotine inneemt.
Nicotinepleisters werken bij mij niet! Wat nu?
Veel rokers hebben zelf al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder therapie niet effectief is. Ook worden pleisters soms niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met ons of je huisarts als je vragen hebt.
Welke dosis heb ik nodig?
De dosering van pleisters is afhankelijk van het merk pleisters dat je van je apotheek krijgt en van andere persoonlijke factoren kan. Hieronder staat de meest gebruikte dosering:

Ik rook 10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.

Ik rook minder dan 10 sigaretten per dag
Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt, worden er soms ook nicotinevervangende middelen ingezet.

Kijk voor de precieze dosering en informatie op de volgende link:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Wanneer plak ik mijn pleister op?
Het duurt even voor de nicotine aan je lichaam wordt afgegeven. Als je in de ochtend rookte, plak je de pleister het beste voor het slapen gaan al op. Zo heb je in de ochtend al een nicotinespiegel opgebouwd en heb je minder trek als je wakker wordt.
Moet ik de nicotine pleisters ook ’s nachts gebruiken?
Ja, je draagt een pleister 24 uur per dag. Als je er onrustig van slaapt is het handig de pleister af te doen en bij het wakker worden een nieuwe op te plakken. 
Mijn nicotinepleister valt telkens af
Plak je pleisters altijd op een schone en droge huid. Dat voorkomt dat de pleister eraf valt.
Ik heb een geïrriteerde huid door de nicotinepleister
Zorg dat je de pleister telkens op een andere plek plakt. Dit voorkomt huidirritatie. Mocht je toch irritatie houden, neem dan contact met je huisarts op. Misschien heb je minder irritatie bij een ander merk pleister.
Hoeveel zuigtabletten mag ik nemen?
De dosering van zuigtabletten kan verschillen en is afhankelijk van je zorgapotheek (en het merk tabletten ) en eventuele andere persoonlijke factoren.

Kijk voor de precieze dosering en informatie op de volgende link:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Wanneer mag ik geen nicotinepleisters of andere nicotinevervangende middelen gebruiken?
Ben je onder behandeling van een cardioloog, of heb je last van hartfalen, of gebruik je antipsychotica? Neem dan eerst contact op met je huisarts of specialist voordat je nicotinevervangende middelen gebruikt.

Kijk voor een compleet  overzicht rondom het wel of niet gebruiken (contra indicaties) van Nicotine Vervangende Middelen op de volgende link:

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Wanneer wordt mijn medicatie geleverd?
WeQuit is verantwoordelijk voor het gedragsmatige traject (de online sessies) en je huisarts / zorgapotheek voor de medicatie. WeQuit heeft geen inzage in het dossier of de werkwijze van je apotheek. Bij vragen omtrent de levering is het dus handig altijd eerst met hen contact op te nemen
Medicatie zoals bupoprion (zyban), nortriptyline en varenicline (Champix)*
Andere effectieve medicatie zijn bupropion (Zyban) en nortriptyline. Deze medicamenten hebben wat meer kans op bijwerkingen en kunnen in bepaalde gevallen niet gebruikt worden. We raden je aan een afspraak met je (huis)arts te maken om behandeling met dit soort medicijnen naast je therapie te bespreken.
Is medicatie effectiever om te stoppen met roken dan NVM?
Middelen zoals bupoprion (zyban), nortriptyline en varenicline (Champix)*zijn ongeveer even effectief bij stoppen met roken als nicotinevervangende middelen. Altijd geldt: als je echt wilt stoppen met roken is de kans op succes het grootst bij een combinatie van NVM of met een stoppen met roken programma zoals van WeQuit.
*Nieuws over Varenicline (Champix)
Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
Waarom kan ik geen Champix (meer) bestellen?
Alle Champix-tabletten zijn (tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan toegestaan, maar gebruikers lopen geen risico (zo wordt gezegd). Het is niet duidelijk wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn. Zodra hier nieuws over is zullen wij dat melden.
Wat is Decigatan - Cytisine ?
Van de stof cytisine, ook wel bekend onder de merknaam Decigatan, is bekend dat dit ook effectief kan zijn bij stoppen met roken. Het is in Nederland geregistreerd als medicijn vanaf 1 maart 2022 en is vanaf 20 september 2022 op recept van je (huis)arts verkrijgbaar. Cytisine is een natuurlijke variant van varenicline (Champix). De werking van cytisine kan daarmee vergeleken worden. 
Wordt het traject van WeQuit vergoed?
Het stoppen met roken traject van WeQuit wordt vergoed door bijna alle zorgvezekeraars zoals Achmea, VGZ, Zilveren Kruis CZ en andere. Hieronder vind je een lijst met verzekeraars die het programma volledig vergoeden.
Ik heb dit kalenderjaar al een stoppen met roken programma gevolgd, mag dat?
Je zorgverzekering vergoedt maximaal een keer per jaar een stoppen met roken programma.  Je kan een tweede keer meedoen in het hetzelfde kalenderjaar. Dan stuurt WeQuit je een factuur en kun je die zelf betalen. 
Wordt mijn medicatie vergoed?
Medicatie wordt alleen door je zorgverzekering vergoed als je het combineert met een stoppen met roken programma zoals van WeQuit.
Mijn verzekeraar staat er niet tussen…
Mocht je verzekeraar niet tussen het lijstje hieronder staan, check dan even de website van je zorgverzekering. Zo ben je altijd zeker van de mogelijkheden en de vergoeding.

Waarom WeQuit

Online videogesprekken
Begeleid door psychologen
Direct starten
94% stopt tijdens traject
Klantcijfer 9.3
Individueel en in groepen
Vergoed door alle verzekeraars
Stoppen vanuit huis
Inclusief nazorg
Google
Zorgkaart Nederland
9.3
Zorgkaart Nederland geeft WeQuit een gemiddeld cijfer van 9.3.
Wat deelnemers zeggen
"Ik heb gekozen voor een stoppen-met-roken traject van WeQuit omdat ik een programma wilde wat online te volgen was."
Rene (26 jaar)

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
Zet de eerste stap!