Wat werkt het beste bij stoppen met roken?
Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes bij stoppen met roken het grootst is door begeleiding te krijgen -zoals het traject van WeQuit- samen met Nicotinevervangende Middelen of medicatie. Dat geldt voor mensen die:
- 10 of meer sigaretten per dag roken;
- minder dan 10 sigaretten per dag roken maar wel medicatie wensen;
- mensen die eerder een stoppoging hebben gedaan
Welke Nicotinevervangende middelen zijn er?
Ze zijn effectief en goed te doseren, zowel in het begin als je stopt met roken als wanneer je al even gestopt bent. Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen als je stopt met roken in combinatie met het traject van WeQuit.
Zijn Nicotinevervangende middelen iets voor mij?
Een combinatie van twee nicotinevervangende middelen (bijvoorbeeld pleisters en zuigtabletten) is het meest effectief en raden wij daarom aan. Tijdens de intake bespreken we de mogelijkheid om nicotinevervangende middelen te gebruiken bij het stoppen met roken. Ook geven we je tips waarop je moet te letten bij het gebruik van nicotinevervangende middelen. In principe zijn nicotinevervangende middelen ook geschikt voor zwangere vrouwen, jongeren en mensen met een andere verslaving naast hun tabaksverslaving. Ook kun je NVM in principe blijven gebruiken bij de meeste psychische en lichamelijke aandoeningen. Als je hierover vragen hebt, raadpleeg dan altijd je psycholoog of behandelend (huis)arts.
Hebben nicotinevervangende middelen bijwerkingen?
Het komt voor dat mensen huidirritaties krijgen na gebruik van nicotinepleisters. Daarnaast kun je overgevoeligheid voor uv-licht, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn ervaren. Lees voor gebruik altijd eerst de bijsluiter van je nicotinevervangende middelen en raadpleeg je (huis)arts als je twijfelt of als klachten aanhouden, of als je medicatie zoals antipsychotica (bijv. olanzapine en clozapine) gebruikt.
Hoe werken nicotinepleisters?
Door te roken krijg je nicotine binnen: je bouwt een nicotinespiegel op. Dat betekent dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed hebt. Als de hoeveelheid nicotine daalt, krijg je ontwenningsverschijnselen. Nicotinepleisters zorgen voor een continue afgifte van nicotine zodat je minder ontwenningsverschijnselen ervaart. Je kunt zo je nicotinespiegel in kleine stapjes afbouwen zonder dat je veel last hebt van ontwenning. Zonodig kun je daarnaast ook nog een zuigtabletje (of kauwgom of spray) gebruiken. Dit zijn snelwerkende nicotinevervangers waarmee je direct 1 of 2 mg nicotine inneemt.
Nicotinepleisters werken bij mij niet! Wat nu?
Veel rokers hebben zelf al eens nicotinevervangende middelen geprobeerd zonder succes. Uit onderzoek blijkt dat het succes van nicotinevervangende middelen zonder therapie niet effectief is. Ook worden pleisters soms niet goed gebruikt of verkeerd gedoseerd. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en overleg met ons of je huisarts als je vragen hebt.
Welke dosis heb ik nodig?
De dosering van pleisters is afhankelijk van het merk pleisters dat je van je apotheek krijgt en van andere persoonlijke factoren kan. Hieronder staat de meest gebruikte dosering:
Ik rook 10 of meer sigaretten per dag
Als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, maak je gebruik van de hoogste dosering nicotinepleisters. Deze bevat 21 mg per pleister die je 24 uur op hebt. In de meeste gevallen bouw je dit na 6 weken af naar 14 mg per 24 uur en de laatste 2 weken gebruik je 7 mg per 24 uur.
Ik rook minder dan 10 sigaretten per dag
Als je minder dan 10 sigaretten per dag rookt, worden er soms ook nicotinevervangende middelen ingezet.
Kijk voor de precieze dosering en informatie op de volgende link:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Wanneer plak ik mijn pleister op?
Het duurt even voor de nicotine aan je lichaam wordt afgegeven. Als je in de ochtend rookte, plak je de pleister het beste voor het slapen gaan al op. Zo heb je in de ochtend al een nicotinespiegel opgebouwd en heb je minder trek als je wakker wordt.
Ik heb een geïrriteerde huid door de nicotinepleister
Zorg dat je de pleister telkens op een andere plek plakt. Dit voorkomt huidirritatie. Mocht je toch irritatie houden, neem dan contact met je huisarts op. Misschien heb je minder irritatie bij een ander merk pleister.
Hoeveel zuigtabletten mag ik nemen?
De dosering van zuigtabletten kan verschillen en is afhankelijk van je zorgapotheek (en het merk tabletten ) en eventuele andere persoonlijke factoren.
Kijk voor de precieze dosering en informatie op de volgende link:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Wanneer mag ik geen nicotinepleisters of andere nicotinevervangende middelen gebruiken?
Ben je onder behandeling van een cardioloog, of heb je last van hartfalen, of gebruik je antipsychotica? Neem dan eerst contact op met je huisarts of specialist voordat je nicotinevervangende middelen gebruikt.
Kijk voor een compleet overzicht rondom het wel of niet gebruiken (contra indicaties) van Nicotine Vervangende Middelen op de volgende link:
https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/n/nicotine
Wanneer wordt mijn medicatie geleverd?
WeQuit is verantwoordelijk voor het gedragsmatige traject (de online sessies) en je huisarts / zorgapotheek voor de medicatie. WeQuit heeft geen inzage in het dossier of de werkwijze van je apotheek. Bij vragen omtrent de levering is het dus handig altijd eerst met hen contact op te nemen
Medicatie zoals bupoprion (zyban), nortriptyline en varenicline (Champix)*
Andere effectieve medicatie zijn bupropion (Zyban) en nortriptyline. Deze medicamenten hebben wat meer kans op bijwerkingen en kunnen in bepaalde gevallen niet gebruikt worden. We raden je aan een afspraak met je (huis)arts te maken om behandeling met dit soort medicijnen naast je therapie te bespreken.
Is medicatie effectiever om te stoppen met roken dan NVM?
Middelen zoals bupoprion (zyban), nortriptyline en varenicline (Champix)*zijn ongeveer even effectief bij stoppen met roken als nicotinevervangende middelen. Altijd geldt: als je echt wilt stoppen met roken is de kans op succes het grootst bij een combinatie van NVM of met een stoppen met roken programma zoals van WeQuit.
*Nieuws over Varenicline (Champix)
Alle Champix-tabletten zijn (in principe tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan aanvaardbaar, zonder dat gebruikers risico zouden lopen, stelt men. De KNMP (organisatie van apothekers) formuleert het als volgt: “Analyseresultaten hebben uitgewezen dat de N-nitroso-varenicline-niveau’s in alle Nederlandse verpakkingen het Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) niveau overschrijden. N-nitroso-varenicline is een nitrosamine. Nitrosamines worden geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkende stoffen bij de mens. Op basis van de beschikbare gegevens is er geen direct gezondheidsrisico voor patiënten die Champix nu gebruiken.“ Niet duidelijk is wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn.
Waarom kan ik geen Champix (meer) bestellen?
Alle Champix-tabletten zijn (tijdelijk) van de markt gehaald. De concentratie van een schadelijke stof in Champix (nitrosamine) is hoger dan toegestaan, maar gebruikers lopen geen risico (zo wordt gezegd). Het is niet duidelijk wanneer Champix weer beschikbaar zal zijn. Zodra hier nieuws over is zullen wij dat melden.
Wat is Decigatan - Cytisine ?
Van de stof cytisine, ook wel bekend onder de merknaam Decigatan, is bekend dat dit ook effectief kan zijn bij stoppen met roken. Het is in Nederland geregistreerd als medicijn vanaf 1 maart 2022 en is vanaf 20 september 2022 op recept van je (huis)arts verkrijgbaar. Cytisine is een natuurlijke variant van varenicline (Champix). De werking van cytisine kan daarmee vergeleken worden.