Methode

100% vergoed
In groep of individueel
In 6 videogesprekken
Start direct

Stoppen met roken met WeQuit

Zet de eerste stap!
De psychologen van WeQuit weten alles van verslavingen en ze zijn gespecialiseerd in gedragsverandering bij stoppen met roken. Met deze ervaring begeleiden zij jou door een effectief programma.
Ons stoppen-met-roken programma is gebaseerd op ‘cognitieve gedragstherapie’: een bewezen effectieve behandelmethode voor verslavingen. Wanneer je dit traject met ons doorloopt vergroot je jouw kans om succesvol te stoppen en gestopt te blijven. Zo maak je het stoppen makkelijker, leuker en effectiever! Het bestaat uit drie stappen:
1. Persoonlijke intake
Tijdens de persoonlijke telefonische intake bespreken we je rookgeschiedenis en kiezen we een traject dat bij jou past. We overleggen het gebruik van nicotinevervangende middelen (pleisters en zuigtabletten) die je ondersteunen in het stapsgewijs afbouwen van je nicotineverslaving. Ook bespreken we het eventuele gebruik van medicatie (zoals bijvoorbeeld Zyban). Vervolgens plannen we jouw eerste (groeps)sessie in met één van onze professionele en hoogopgeleide behandelaars.
2. Begeleid stoppen
Na de intake heb je zes weken achter elkaar op een vaste tijd een videogesprek (met een klein groepje andere rokers) onder begeleiding van jouw behandelaar. Hiervoor heb je een computer of smartphone en een stabiele internetverbinding nodig. Heb je dit niet, dan kunnen we individuele telefonische coaching inplannen. Tijdens de sessies staat stoppen met roken centraal, evenals gestopt blijven. Je bespreekt onder andere je stopplan, jouw moeilijke momenten en gedachten, omgaan met trek en je rokende omgeving. Je maakt wekelijks oefeningen in een werkboek en we besteden ook aandacht aan wat je kunt doen bij eventuele terugval. Zo krijg je steeds meer inzicht in jouw rookgedrag en maximaliseer je je kans om gestopt te blijven.
3. Gestopt blijven
Na de zes online bijeenkomsten is het traject afgerond. Wanneer je nog behoefte hebt aan extra ondersteuning of nazorg kun je meedoen in onze open groep.  Ook doen we nog follow-ups na 6 en 12 maanden: dan nemen  we contact op om te kijken hoe het gaat en je zonodig nog verder te helpen. WeQuit stopt niet voordat jij bent gestopt, en liefst ook de andere rokers om je heen. Zo zorgen we ook voor succes op de lange termijn.

Hoe ziet een sessie eruit?

Bekijk hier een stoppen met roken bijeenkomst van WeQuit. Tijdens de sessies bespreek je telkens een belangrijk thema van het Stoppen met roken traject. Je doet dit samen met andere stoppers en met jouw behandelaar. Samen is het leuker en makkelijker. Zo lukt het jou ook!

Medicatie en nicotine vervangende middelen

Uit onderzoek blijkt dat de kans op succes bij staoppen met roken het grootst is door begeleiding te krijgen - zoals het traject van WeQuit - samen met nicotinevervangende middelen (NVM) of medicatie.

Veel gestelde vragen over de methode

Bekijk alle vragen
Hoe weet ik of de methode betrouwbaar en van goede kwaliteit is?
Ons stoppen-met-roken programma is opgenomen in het landelijke Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Hier worden alleen bewezen effectieve therapieën (ook wel ‘interventies’ genoemd) toegelaten. Wij zijn verplicht om aan kwaliteitseisen te voldoen en te werken volgens de landelijke normen voor stoppen met roken begeleiding. Verder werken we uitsluitend met ervaren hoger opgeleide behandelaars. 
Hoeveel mensen zitten er in een groep?
Een groep bestaat uit 6 tot 8 cursisten. 
Wat heb ik nodig om mee te doen?
Je kunt met in principe met elk type computer, laptop, tablet of smartphone die een camera heeft meedoen. Als je dat niet hebt is eventueel een individueel traject per telefoon ook mogelijk. Per mail krijg  je uitleg hoe alles werkt. Het is eenvoudig, het wijst zich vanzelf in de mail. Als je er niet uitkomt, dan kun je ons bellen. 
Wat wordt er tijdens de cursus zoal besproken?
Onze behandelaren begeleiden jou gedurende het hele traject. Wij werken met een bewezen effectief Stoppen met roken programma, namelijk Cognitieve Gedragstherapie. Dit houdt in dat je samen met de psycholoog jouw gedachten en gedragingen planmatig gaat aanpassen om zo je rookvrije leven te starten. De volgende onderwerpen komen aan bod;

Voordelen van stoppen op lange en korte termijn
Advies over medicijnen en nicotinevervangers
Elkaar steunen bij het stoppen
Omgaan met trek in een sigaret
Gestopt blijven in de toekomst
Persoonlijke tips en adviezen
Jouw rokende omgeving
Kan ik op ieder tijdstip deelnemen?
De groepen van WeQuit vinden plaats tussen 9:00 en 22:00, ook in de weekenden. Bespreek tijdens de intake je voorkeuren zodat we je op een door jou gewenst tijdstip kunnen inplannen.
Moet ik gestopt zijn voordat het traject begint?
Nee. Je hoeft niet te stoppen voorafgaand aan het traject. We raden je wel aan je stopdatum ergens aan het begin van het traject te plannen. Bijvoorbeeld in de week voor of na de aanvang van het traject. Zo profiteer je optimaal van het traject.
Ik wil liever individueel deelnemen, kan dat?
Een groepsbehandeling is het meest effectief. Door samen te stoppen, leer je van elkaar en stimuleer je elkaar bij het volhouden van een rookvrij leven. Mocht je desondanks toch individueel willen deelnemen, bespreek dit dan tijdens de intake.
Hoeveel sessies mag ik missen?
Je zorgverzekeraar vergoedt het stoppen met roken programma van WeQuit als je minimaal 4 sessies hebt bijgewoond. Als  je 6x aanwezig bent geweest kan je ook gebruik maken van de nazorg bij WeQuit en vergroot je jouw succeskans maximaal. Mis je meer dan 2 sessies dan kan je zorgverzekeraar besluiten het niet te vergoeden en kunnen we de kosten bij jou in rekening brengen.
Kan ik een sessie inhalen?
Een traject vindt in de regel plaats op zes keer hetzelfde tijdstip op dezelfde dag. Een gemiste sessie kan niet worden ingehaald in een andere groep. Mocht je desondanks een sessie missen, kijk dan zelf naar het thema van de week en kijk of er in de week erop ruimte is dit thema alsnog kort in de groep te bespreken.
Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben?
Als je ontevreden bent over de wijze waarop je bent ondersteund, dan gaan wij daar graag met je over in gesprek. Mocht je er niet uitkomen met je behandelaar dan kun je een klacht indienen. Meer informatie daarover vind je hier.
Ik ben na mijn traject teruggevallen, wat nu?
We adviseren je om nog eens terug te kijken naar je werkboek en na te gaan wat je tijdens de sessies hebt opgestoken. Leer van je uitglijder, waarom en wanneer je de terugval hebt gehad! Als je eerder in hetzelfde kalenderjaar het programma bij WeQuit hebt gevolgd, dan kan je gratis nog een keer deelnemen. We hanteren wel de regel dat je bij je eerste traject alle sessies hebt bijgewoond.

Zet de eerste stap naar een rookvrij leven

Wil je meteen ingepland worden of wil je weten of stoppen met roken bij WeQuit iets voor jou is? Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden en privacy beleid van WeQuit.
Zet de eerste stap!